Back to Top

De snoeptuin

snoeptuin

 

 

De snoeptuin

De Snoeptuin is een tuin van ongeveer 7.000 m2. In 2015 werd de grond door de Gemeente Vianen ter beschikking gesteld aan Bewonersorganisatie Monnikenhof. De Snoeptuin bevindt zich op de hoek van de Lange Waaijsteed en Helsdingse Achterweg.
In de loop der tijd zijn er zo’n 60 fruitbomen geplant. Zowel laag- als hoogstamfruitbomen. Ook staan er frambozen en bessenstruiken. Er is zijn watertappunten om de bomen en struiken zo nodig van extra water te voorzien. En er staan verschillende picknickbanken.

Er zijn plannen om de Snoeptuin uit te breiden met een pluktuin vol met mooie bloemen, een bijen- en vlindertuin en een pompoenenveld.
Het onderhoud van deze is echter veel werk en we zoeken daarom eerst wijkbewoners die hierbij willen helpen.

 

snoeptuin01

 

De snoeptuin dient verschillende doelen:

 

Ontmoeting
De snoeptuin is een plek waar bewoners uit de wijk elkaar kunnen ontmoeten. Bijvoorbeeld om een buurtfeestje te organiseren of met familie en vrienden een verjaardag te vieren. Daarvoor zijn er faciliteiten waar alle bewoners gebruik van kunnen maken. Maar ook om samen in de frisse buitenlucht bezig te zijn om onze wijk mooier en groener te maken.

 

Spelen
Een mooie, veilige ruimte om te spelen voor de kinderen. In het midden is een groot open grasveld waar volop gespeeld kan worden.
Proeven en eten
Alles in de snoeptuin is eetbaar. Geniet van het fruit aan de struiken en bomen, het is er voor.

 

Leren
De snoeptuin heeft ook een educatief karakter. Bijvoorbeeld om kinderen te laten zien hoe fruit geteeld wordt, hoe een boom gesnoeid moet worden en wat er verder allemaal bij komt kijken. Ook wordt duidelijk gemaakt hoe flora en fauna in elkaar zitten. Ook voor volwassenen nog wel leerzaam.

 

Vrijwilligers
Zo'n snoeptuin staat er niet zomaar. Daar gaat veel werk in zitten en vele handen maken licht werk. Draag ook een steentje bij en wordt vrijwilliger, bijvoorbeeld om samen met je kinderen lekker bezig te zijn.
Vrijwilligers voor de snoeptuin kunnen zich aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Honden zijn welkom op de snoeptuin. Het is echter geen uitlaatveld en er is een opruimplicht.