Back to Top

De hoogstamfruitbomen

Hoogstamfruitbomen

In de wijk Monnikenhof staan in het park en de rest van de wijk enkele honderden hoogstamfruitbomen. Een gedeelte is over gebleven van de boomgaardgebied wat Monnikenhof eens was, maar er is ook veel nieuwe aanplant bijgekomen.

Deze bomen zorgen voor verbetering van de woonomgeving. Het levert een veilige ontmoetingsplaats en een prachtige omgeving met in de winter de mooi gevormde silhouten van de fruitbomen, in het voorjaar de prachtige bloesem en in het najaar het heerlijke fruit.

Het behoud van de fruitboom gaat echter niet vanzelf. Als je niets doet verkommeren de bomen en gaan ze dood. De BOM Vianen wil ze echter graag behouden in de wijk.

De Snoeiploeg
De BOM Vianen heeft de hoogstamfruitbomen langs de Lange Waaijsteeg in onderhoud Een vaste groep vrijwilligers gaat iedere winter op pad om te zorgen dat alle hoogstamfruitbomen weer volop vruchten kunnen dragen. Er zijn ook altijd enkele cursusdagen aan gekoppeld. Otto Vloedgraven, professioneel hoogstamsnoeier is een ras verteller die de vrijwilligers de kneepjes van het vak bijbrengt.
Naast dat het mooi werk is, is het ook een gezellige groep. Dat moet ook wel want het kan behoorlijk koud en nat zijn tijdens de snoeiochtenden.

fruitbomen01fruitbomen02

De Plukdagen
In september kan er geoogst worden. De BOM Vianen organiseert dan de plukdagen. Alle wijkbewoners krijgen dan de gelegenheid om met goede materialen zoals ladders en pluknetjes op een verantwoorde manier de appels en peren van de bomen te halen.

Steeds meer gezinnen maken van deze gelegenheid gebruik. In de ochtend appels plukken en in de middag appeltaart of appelmoes maken.

 fruitbomen03